Down Sendromu

Down Sendromu

Down sendromu, iki tane olması gereken 21. kromozomun 3 kopyası olması ile ortaya çıkar.

Down sendromlu bireyler sevgi dolu özel çocuklardır.

Down Sendromunda Fizyoterapi 

Down sendromunda, motor gelişim basamakları bir miktar gecikme ile birlikte normal seyretmektedir. Down sendromunda, kaslarda hipotoni (yumuşaklık) ve bağlarda laksite (gevşeklik) mevcuttur. Bu durum motor gelişim basamaklarının gecikmesine sebep olmaktadır. Fakat; spor hayatında esneklik gerektiren branşlarda da bu durum down sendromlu bireyler için avantaj sağlamaktadır.

Motor hareketin gerçekleştirilmesinde 3 basamaktan bahsedebiliriz:
1. Motor Planlama
2. Motor Uygulama
3. Hareketin Otomatikleşmesi
Down Sendromlu bireylerde öğrenme çok sayıda tekrar ve pekiştireç ile daha kolay gerçekleşmektedir. Motor öğrenme dediğimiz, bir hareketin kavranması ve hareketin tekrarında bireyin başarılı olması süreci de çok sayıda tekrar gerektirmektedir.

Motor hareketin uygulanabilmesi için beyne kaslardan ve eklemlerden doğru pozisyon hissinin gitmesi gerekir. Eklem kaslarındaki gevşeklik, beyne giden proprioseptik duyunun azalmasına sebep olur. Down sendromunda bunun için doğru hareketler, söyleyerek, dokunarak ya da yardımcı cihazlar kullanarak sağlamak gerekmektedir.
Motor hareketin uygulanmasında sık görünen yanlışlara iki örnek verebiliriz:
-Down sendronmlu bireylerde oturmada belini daha gevşek ve gerde tutma postürü mevcuttur. Bunu düzenlemek için bireyin beline el yordamıyla uyarı vermek, daha dik durmasını söyleyerek düzgün bir otoruş şekli sağlanabilir.
-Bağlarının esnek olması sebebi ile ayakta durmada diz orta hattan daha geride olabilir(genu requvartum). Yaptığımız fizyoterapi ve duruş eğitimiyle bunu düzeltebiliriz.
Bazı durumlarda ise masaj ortez uygulamaları etkili olabilir.
Down Sendromlu bireyler gibi özel çocuklarımıza kişiye özgü fiziksel egzersizler önem teşkil edebilir.